Leasa eller köpa bil – vilken alternativ tjänar du mest på?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Hur vet du om leasing av bil är för dig? Eller om det är smartare i längden att köpa bil? Vad behöver du tänka på och hur vet du vad som passar dig bäst?
Det finns inget korrekt svar på om det är bättre att köpa bil eller leasa, vad du behöver utgå från är dina behov och vad du ska använda bilen till. Kommer du göra flera resor med många mil med jobbet och privat? Eller kommer du inte köra dagligen men behöver bilen ibland?
Vad ingår i leasing av bil och hur funkar det?
Beroende på vilket leasingföretag du går med, vilken typ av bil du leasar och vilken budget du har, så kommer du få olika saker som ingår i ditt avtal. Vad som är viktigt för dig att kolla:
Hur många mil per år får du köra?
Ingår vinter och sommardäck?
Har du tillgång till däckhotell och byte eller är detta något du måste stå för själv?
Får du gratis service och besiktning?
Måste du teckna egen försäkring eller är detta något som du kan få billigare via avtalet?
För- och nackdelar med leasing
Som med allt annat här i livet, så finns det såklart för- och nackdelar med att både köpa och leasa en bil. Det finns som sagt inget rakt svar på vad som passar alla, utan vi behöver se det utifrån dina individuella behov och hur din livssituation ser ut.
Fördelar med privatleasing
Du behöver inte lägga någon kontantinsats om du inte vill. Tar du ett billån kommer du behöva lägga minst 20 % i kontantinsats. Detta är dock något som många banker håller på att gå ifrån och endast erbjuda privatlån, ett lån där du inte behöver ge syfte eller lämna en kontantinsats med.
Din bil minskar inte i värde, även om du kör den. Du kommer inte heller behöva tänka på att du behöver sälja den när leasingtiden upphör, allt du behöver göra är att lämna tillbaka bilen när avtalet är över. Så länge du inte har skadat bilen på något sätt.
Avtalet är tidsbestämt och du betalar en fast månadskostnad. Till skillnad från ett lån med rörlig ränta behöver du inte tänka på att dina månadskostnader kan gå upp.
Mycket ingår i avtalet när du leasar, något som är positivt då du ofta slipper tänka på service, köp av extradäck och liknande.
Nackdelar med privatleasing
Du har ett satt antal mil som du måste hålla dig inom, går du över dessa tillkommer vanligtvis en ganska rejäl straffavgift. Så du kommer behöva planera och tänka efter hur du ska använda din leasingbil.
Eventuella skador och större slitage som bilen utsätts för kan komma på din bekostnad när du lämnar tillbaka bilen vid avtalets slut. Läs avtalet noga innan du signerar det och se till att ta hand om bilen under tiden du har den.
Du binder dig under en längre tid genom att privatleasa. I vissa fall kan du ha ett avtal på 12 eller 24 månader, men väldigt ofta så binder du dig i upp till 36 månader. Om du ångrar dig och vill bryta kontraktet innan avtalstiden slut, kommer du att behöva stå för en extra kostnad. Planera din leasing utifrån hur din livssituation ser ut och hur du tror den kommer att se ut de närmaste åren.
Vad kostar det att leasa en bil?
Billån eller leasing? Kostnaderna för att leasa en bil varierar helt beroende på vilken typ av bil du vill leasa, vilket företag du leasar av och vad som ingår i avtalet. Att leasa en bil har en fast månadskostnad, så du slipper tänka på förändrade månadskostnader som kan komma med privatlån och ränteförändringar.
Bra att komma ihåg är att beroende på vad som ingår i avtalet, samt hur många mil du vill ha möjlighet att köra, kan kostnaderna bli högre. Ju nyare bil, desto mer kan det även kosta. Enligt Tid och Pengar kostar det ungefär 10 % mer att privatleasa en bil till skillnad från att köpa med billån. Att leasa en bil har åt andra sidan inget krav på kontantinsats.
Bör du leasa eller köpa? 2 scenarion
Bil: Toyota Yaris
Scenario 1: Du kör upp till 1 500 mil per år
Du planerar att köra en Toyota Yaris med ett max milantal på 1 500 mil per år.
Leasingkostnad: Du betalar 3 795 kr/månad. Servicekostnaderna är inkluderade, vilket gör att du sparar runt 3 000 kr per år jämfört med att köpa. Totalkostnaden för att leasa bilen i 3 år landar på 137 220 kr.
Köpekostnad: När du köper en bil, ny eller begagnad, ingår inte servicekostnaderna (gör det inte varje gång du leasar en bil heller, så viktigt att kolla detta innan du signar någonting). Det är rekommenderat är räkna på upp mot 3 000 kr i ytterligare kostnader, varje år. Totalkostnaderna att äga en Yaris i 3 år, servicekostnader inkluderat landar på 263 900 kronor = kostnaden för att köpa bilen 254 900 kr + 9 000 kr/per år för 3 år.
Scenario 2: Du kör upp till 2 000 mil per år
I detta scenario förväntas du att köra minst 2 000 mil/per år.
Leasingkostnad: Genom att leasa denna bil, med detta milantal, betalar du 3 795 kr/per månad. Då du kommer att överskrida maxgränsen på 1 500 mil, kommer du att behöva stå för en extrakostnad för de 500 extra milel per år. Den extra milavgiften blir 4 000 kr (500 mil x 8 kr/mil), årligen. Under de 3 åren som du kommer att leasa bilen blir din totalkostnad 149 220 kr (137 220 i baskostnad för leasingkontraktet + 12 000 kr för extramilen).
Köpekostnad: Köper du bilen istället för att leasa den, bör du som i scenario 1 räkna med en extrakostnad för service och avgifter, dessa kostnader brukar vanligtvis landa på runt 3 000 kr. På 3 år kommer din Toyota Yaris kosta dig 263 900 kr (bilens kostnad på 254 900 kr + 9 000 kr för service).
Sammanställning av de båda scenarierna:
I scenario 1, där inte överskrider 1 500 mil per år, kan det absolut vara en mer kosteffektiv lösning att leasa, jämfört med att köpa. Speciellt om vi tar in i beräkning fler kostnader än bara 3 000 kr för diverse serviceavgifter, köper du måste du själv stå för exempelvis försäkring- och däckkostnader.
Skulle det vara så att du istället kör extremt mycket och vet om att du kommer köra mer än 2 000 mil per år, så kan det vara värt att köpa bil istället för att leasa. Med extraavgifter när det kommer till att överskrida 1 500 maxmilen per år, är det mer ekonomiskt i längden att köpa istället.
Innan du bestämmer dig för att köpa eller leasa, ta in i beräkning
Vad som ingår i leasingavtalet
Om du måste stå för försäkringskostnaderna
Vilken typ av bil och märke det är
Däck och om du måste stå för den kostnaden själv eller om de ingår i leasingkontraktet
Måste du stå för förvaringen av däcken själv? Eller ingår däckhotell?
Dina körvanor och behov avgör valet
Vad ska du göra? Hur mycket ska du köra och hur behöver du bilen i ditt vardagsliv? Detta är vad som avgör om det är bäst att leasa eller köpa. Reser du mycket, planerar att använda bilen i jobbet och kör dagligen? Då kan det vara bättre att investera och faktiskt köpa en bil istället för att lease.