Importbil: Så importerar du bil till Sverige
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till varför många vill importera bil – några ska flytta hem till Sverige igen och andra har hittat en unik veteranbil som bara finns utomlands. I den här artikeln får du lära dig steg för steg hur du gör för att importera bil till Sverige.
Transportstyrelsen gör skillnad på import och införsel av fordon. Om du importerar ett fordon från ett land utanför EU kallas det import – men om du importerar ett fordon från ett EU-land kallas det införsel. För att göra det enkelt för oss använder vi bara import i texten som följer oavsett om vi förklarar bilimport från Tyskland eller USA.
Vad krävs för att importera en bil?
För att importera en bil till Sverige behöver du en handling som visar att du är ägare till fordonet. Det kan vara en köpehandling, kvitto eller annan dokumentation som tydligt visar vem som är säljare och köpare, vad som har sålts och datum för försäljningen. Det är också viktigt att identifieringsnummer eller annan specifik information om fordonet finns med i dokumentationen. Så se till att du har en giltig köpehandling med alla nödvändiga uppgifter för att enkelt kunna importera din bil till Sverige.
Läs vidare för att få veta mer om vad som krävs för att importera en bil till Sverige.
Så här gör du för att importera bil
1. Betala tull
I vissa fall måste du betala tull när du har importerat en bil från utlandet. Det gäller om du har importerat en bil från ett land utanför EU, till exempel USA. Direkt när du passerar gränsen ska du anmäla bilen till Tullverket på närmaste tullklareringsexpedition. Tullkontor hittar du bland annat i Göteborg, Malmö och Stockholm.
För att de ska kunna räkna ut avgifterna och förtulla din bil måste du ha med dig
inköpsfaktura
köpehandling
kvitto eller annan handling som styrker bilens värde
det utländska registreringsbeviset.
2. Betala mervärdesskatt (moms)
I vissa fall måste du betala mervärdesskatt (moms) när du har importerat en bil från ett annat land. Det gäller när du har importerat en bil utanför EU, men det gäller även när du har importerat en ny bil från ett land inom EU, till exempel Tyskland. Då måste du göra en anmälan på Skatteverkets kontor i Ludvika. Du måste även skicka in kvitton från köpet till Skatteverket.
En bil räknas som ny enligt Transportstyrelsen om den antingen kört färre än 600 mil eller varit i trafik i mindre än 6 månader. Du behöver inte betala svensk moms på en begagnad bil som är köpt från ett annat EU-land. Istället betalar du moms i landet som du köper bilen ifrån.
Exempel:
Du importerar en bil från USA. USA ligger utanför EU och du ska därför betala mervärdesskatt.
Du importerar en bil från Tyskland, som ligger inom EU. Bilen har varit i trafik i tre månader och mätaren visar 1 500 mil. Enligt Transportstyrelsen räknas bilen som ny och du ska betala mervärdesskatt.
Du importerar en bil från Tyskland, som ligger inom EU. Bilen har kört 800 mil och har varit i trafik i 12 månader. Enligt Transportstyrelsen räknas bilen som begagnad och du behöver inte betala mervärdesskatt.
3. Tillfällig registrering
Om bilen du importerat har utländsk registrering och utländsk trafikförsäkring får du köra bilen i sju dagar räknat från dagen för import. Efter det måste du ha en tillfällig registrering för att få köra bilen.
Dagen då bilen ska registreringsbesiktigas får du köra bilen till och från besiktningsstationen utan tillfällig registrering om du kan uppfylla två särskilda krav. För att köra bilen till besiktningsstationen utan tillfällig registrering måste du ha
skriftlig kallelse till besiktningsstationen
svensk trafikförsäkring som gäller för den dagen.
4. Ansök om ursprungskontroll
När du ska registrera din bil i Sverige måste du först ansöka om ursprungskontroll. Det gäller alla fordon förutom nya fordon som importerats av registrerade importörer och nya fordon som tillverkas av yrkesmässiga tillverkare i Sverige. Gör din ansökan på Transportstyrelsens webbplats. Där kan du också se status i ditt ärende.
5. Boka tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll
När ursprungskontrollen har blivit godkänd kan du boka tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll. På Swedac kan du söka efter närmaste bilprovning som gör registreringsbesiktning och identitetskontroll. Besiktningsföretaget har som uppgift att kontrollera att din importerade bil är både miljö- och trafiksäker.
6. Kontakta besiktningsföretag för kontrollbesiktning
Efter registreringsbesiktning och identitetskontroll kan du i vissa fall vara tvungen att även göra en vanlig besiktning på din importbil. Kolla med närmaste besiktningsföretag.
7. Din bil får ett registreringsnummer
När registreringsbesiktning och identitetskontroll är godkänd registrerar besiktningsföretaget din bil i vägtrafikregistret. Din bil får då ett registreringsnummer. Transportstyrelsen skickar därefter både registreringsskyltar och registreringsbevis till din svenska folkbokföringsadress. Nu kan du ställa på ditt fordon.
8. Ställ på fordonet
Det sista du behöver göra (när du fått registreringsbevis och registreringsskyltar) är att ställa på din bil. För att kunna göra det behöver du en trafikförsäkring. När du ska anmäla till Transportstyrelsen att din bil ska ställas på har du två olika alternativ: e-tjänsten “Ställ på ditt fordon” eller att skicka in registreringsbeviset.
När din bil är påställd kommer du att få en faktura för fordonsskatt.
Läs även: Vad händer med din försäkring när du säljer din bil?
Vad kostar det att importera bil till Sverige?
Hur mycket det kostar att importera bil till Sverige beror på flera olika faktorer. Det beror till exempel på vilken bil du ska köpa, hur du ska transportera bilen och vilket land du ska importera bilen från. Två faktorer som är avgörande för priset är om du ska köpa en begagnad eller ny bil och om du ska importera från ett land inom eller utanför EU.
Om du ska betala tullavgift ligger den på 10 % och beräknas på bilen inköpspris, vad frakten kostade, försäkringar samt hanteringskostnader för transporten fram till gränsen av EU.
Om du ska betala mervärdesskatt ligger den på 25 % av värdet på bilen, ihop med tullavgiften.
Utöver tullavgift och mervärdesskatt tillkommer vissa fasta kostnader. Dessa är:
Ursprungskontroll
Registreringsbesiktning
Kontrollbesiktning
Ursprungskontrollen måste göras för att bilen ska kunna registreras i Sverige. Du ansöker om en ursprungskontroll via Transportsstyrelsens hemsida. För detta måste du betala en avgift som ligger på 1 100 kr i dagsläget.
Registreringsbesiktningen kan du boka så fort ursprungskontrollen är godkänd. Du kan ofta göra denna typ av besiktning på ett vanligt besiktningsföretag, men priset kan variera mycket beroende på fordonstyp, årsmodell och ursprungsland. Det bästa är att kontakta ditt besiktningsföretag för att få veta exakt pris.
I vissa fall behöver du också göra en kontrollbesiktning efter att din registreringsbesiktning blivit godkänd. Kontrollera med besiktningsföretaget om det är aktuellt med en kontrollbesiktning för dig. Även här varierar priset beroende på just din bil och vilket besiktningsföretag du väljer.
Läs även: Besiktning: Det här gäller när du ska besikta bilen
Importera bil från Tyskland
Om du importerar en begagnad bil från Tyskland får du betala tysk moms på 19 %. Importerar du en ny bil ska du dock betala svensk moms på 25 %. Utöver moms måste du betala transport från Tyskland, ursprungskontroll, registreringsbesiktning och om det är en äldre bil även kontrollbesiktning. Det som brukar kosta mest är transporten.
Det finns flera företag som erbjuder tjänster inom import av bilar från Tyskland, och enligt dem landar den totala kostnaden för logistik och administration på 15 000 – 20 000 kr.
Importera bil från USA
Om du importerar bil från USA får du betala tull 10 % och svensk moms på 25 %. Transportkostnaden är i regel cirka 15 000 kronor. Andra kostnader som tillkommer är transportförsäkringskostnader på 1,5 % och skeppsmäklaravgifter på cirka 5 000 kronor exklusive moms. Gör en noggrann kalkyl innan bilen importeras.
Läs även: Grönt kort för bil – vad är det? och Världens snabbaste bil
Bilförsäkring för importerade bilar
Enligt svensk lag är det obligatoriskt att teckna en trafikförsäkring för alla bilar och fordon som ska användas i trafiken. Detta gäller även för importerade bilar från utlandet. Du måste som minst ha en trafikförsäkring, men det finns två försäkringsnivåer till – halvförsäkring och helförsäkring. Dessa försäkringsnivåer kostar mer, men ger dig ett utökat skydd.
Trafikförsäkring
Syftet med en trafikförsäkring är att skydda både dig som förare och andra trafikanter i händelse av en olycka. Om du skulle orsaka en olycka där någon annan skadas eller får skador på sin egendom, täcker din trafikförsäkring kostnaderna för skadorna. Detta innebär att du kan känna dig trygg och säker när du befinner dig på vägarna. Men det är viktigt att tänka på att trafikförsäkringen aldrig täcker skador på din egen bil.
Halvförsäkring
Kallas också för delkasko och ger ett utökat skydd för din bil. Förutom allt som ingår i trafikförsäkringen, får du med en halvförsäkring även ersättning för bland annat brand-, glas- och maskinskador. Du får också ett rättsskydd som hjälper dig om du blir indragen i en rättstvist som är relaterad till den försäkrade bilen.
Helförsäkring
Med en helförsäkring får du det mest heltäckande skyddet för din bil. Förutom allt som ingår i de föregående försäkringsnivåerna, får du även en vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen ersätter dig för skador som kan uppkomma på bilens kaross vid en olycka eller skadegörelse, till exempel. Ju mer bilen är värd, desto mer betydelsefullt blir det att fundera på en helförsäkring.
Exakt vilket skydd som ingår i de olika försäkringsnivåerna kan skilja sig åt mellan olika försäkringsbolag. Vissa försäkringsgivare erbjuder också tilläggsförsäkringar av olika slag. Därför är det viktigt att jämföra olika bilförsäkringar för att hitta den som passar dig och din bil bäst. Genom att jämföra försäkringar kan du se vad som ingår i varje försäkring, vilka priser som gäller och vilka villkor som gäller för olika situationer.