Privatleasing

Privatleasing är en finansieringsform som i praktiken innebär att man hyr en bil utan kontantinsats, ofta till en relativt hög avgift. Antalet bilar som hyrs av privatpersoner har ökat med hundratals procent i Sverige under de senaste åren. Leasingfirmorna marknadsför sig ofta med fraser som "inget krångel", eller "enkelt bilägande", men vad innebär det egentligen att leasa en bil? Faktum är att det kan vara mycket mer begränsande än att äga sin bil då kontrakten ofta är mycket svåra att bryta eller förhandla om. Innan man bestämmer sig för att leasa en bil är det därför väldigt viktigt att man jämför alternativen man har till sitt förfogande och noga läser igenom allt det finstilta i kontraktet. Det kan också vara väldigt förmånligt framför att köpa en ny bil, speciellt eftersom man inte behöver betala någon kontantinsats.

Hur ser ett vanligt leasingavtal ut?

Det finns många varianter av avtal, men de flesta följer ungefär samma mall. Vanligtvis sker leasingen med 0 kronor i kontantinsättning. Ett typiskt avtal kan löpa på tre år, kosta 2 000 kronor i månaden och tillåta 15 000 mil per år körda med bilen. Oftast ingår service och försäkring men inte bränsle eller vägskatt. Efter att avtalet löpt ut kommer bilen att besiktas av ägaren, om företaget inte är nöjda med skicket bilen är i blir kunden betalningsskyldig för reparationer eller rekonditionering.

Om bilen vid inlämningen har körts en längre sträcka än den som tillåts av avtalet kommer leasinären att bli betalningsskyldig. Det är viktigt att man läser det finstilta noga innan man skriver på ett leasingavtal, då det ofta kan råda oklarheter kring vad som klassas som normalt och onormalt slitage, och det kan vara svårt att förhandla om antalet tillåtna mil om leasingtagarens livsförhållanden skulle ändras. Det är ofta mycket svårt att säga upp leasingen innan den avtalade tiden har löpt ut.

Passar privatleasing för dig?

Det viktigaste innan man skriver på ett leasingkontrakt är att jämföra och räkna. Om du har råd med kontantinsatsen på en ny bil (vanligtvis 20 % av priset) är det ofta ett billigare alternativ tillsammans med ett vanligt billån. Den som inte har råd kan ofta ta ett banklån på hela summan till en högre ränta än ett billån. Om man istället väljer att köpa en bil på avbetalning är det oftast mycket lättare att bryta kontraktet än det är att bryta ett leasingkontrakt då de flesta bilföretag har avbrottsförsäkringar som kan hjälpa dig om du blir sjuk eller arbetslös.

Leasing passar den som vet exakt hur deras bilbehov kommer att se ut under de kommande 36 månaderna. Om man ser möjligheter till flytt, tillökning, förändrade inkomster eller arbete på annan ort är det förmodligen bättre att köpa en bil. Om man äger bilen kan man dessutom sälja den, vilket kan vara en bättre affär. Det finns mallar på internet som hjälper en att räkna på vad en bil kommer att vara värd efter ett givet antal år eller mil.